Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Вещо лице отложи за 20 април делото срещу лихваря Иван Стойчев


Актуално - Новини

18.02.2016 | 00:00

Вещо лице отложи за 20 април делото срещу лихваря Иван Стойчев

Разградският окръжен съд отложи за 20 април делото на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Иван Стойчев за отнемане на имущество на стойност 6 378 608 лв. Делото е отложено заради необходимостта от допълнителна подготовка на вещото лице, изготвило икономическата експертиза.

Стойчев има влязла в сила присъда за лихварство. Искът на КОНПИ за отнемане срещу него и съпругата му Мария е внесен през 2010 г. по реда на отменения Закон за отнемане в полза на дръжавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Ход на делото е даден едва през септември 2015 г., след като първоначално няколко съдебни състава си направиха отгвод, а през 2014 г. съдът взе решение да изчака тълкувателното решение на ВКС.

На проведеното на 17 февруари 2016 г. заседание съдът допусна внесени през 2015 г. допълнителни доказателства от проверяваното лице. Според процесуалния представител на КОНПИ такова действие е недопустимо по реда на ГПК.

Съдът прие и представените автотехническа и строително-технически екпертизи, въпреки възраженията от страна на КОНПИ, че не са основани на пазарната стойност на оценяваното имущество.

Връщане към списък