Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Варненският апелативен съд потвърди отнемането на имоти за близо 800 000 лв.


Актуално - Новини

12.07.2016 | 00:00

Варненският апелативен съд потвърди отнемането на имоти за близо 800 000 лв.

Варненският апелативен съд уважи исковете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и потвърди отнемането на собственост за малко над 805 000 лв. от Васил Дотков и Яхия Хашиев. Процедурата срещу двамата е по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

От Васил Дотков се отнема имущество за 359 085 лв., което представлява луксозен мезонет във Варна. Той има присъда за разпространение на наркотици, а през май 2016 г. Варненския окръжен съд е постановил наказание доживотен затвор за двойно убийство.

С друго решение на Варненския апелативен съд от Яхия Хашиев и Марин Стоев се отнема собственост на обща стойност 446 245 лв. Хашиев, който е чеченец с руски паспорт,  от години живеещ в България, има присъда за документна измама. От него се отнемат три имота във Варна и областта, както и суми от продажбата на имущество.

Същевременно Великотърновският апелативен съд потвърди решението на Русенския окръжен съд, с което се отнема в полза на държавата незаконно придобито имущестрво от местен сводник. Делото продължава от 2010г. когато КОНПИ внася иск за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Пламен Косев. От него се отнема в полза на държавата атрактивен имот с площ над 150 кв.м. в централната част на Русе, лек автомобил и суми в размер на над 47 000 лв.

Връщане към списък