Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Председателят на КПКОНПИ покани студентите от УНСС на работа в Комисията


Актуално - Новини

14.05.2018 | 00:00

Председателят на КПКОНПИ покани студентите от УНСС на работа в Комисията

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) г-н Пламен Георгиев изрази надежда, че най-добре подготвените магистри по икономика и право от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще изберат да работят за държавата, включително и в Комисията. Това стана по време на публична лекция във висшето училище.

Пред препълнената аудитория г-н Георгиев коментира необходимостта от въвеждане на елементи на антикорупционно образование на всички нива. „Битката трябва да започне от училищния чин и да мине през студентската скамейка. Да започне от образованието и да се въведе както в университетите, така и в училищата. Има огромен дефицит в образованието по тази тема, а именно студентите са тези, които след време трябва да продължат нашата дейност,“ посочи лекторът. Той обобщи, че до момента в КПКОНПИ са постъпили над 150 сигнала, по които вече се работи.

„Борбата с корупцията е много трудна, ако всички граждани не застанат зад нея. Трябва да сме критични и да променим мисленето си, защото не всичко зависи от органите. Хората трябва да сигнализират за незаконните дейности и да се включат в борбата срещу корупцията,“ каза още г-н Пламен Георгиев.

Във въпросите и коментарите си много от студентите се обединиха около идеята, че нивото на заплащане в администрацията не бива да бъде оправдание за корупционно поведение. „Не може да се оправдават ниски нравствени качества с ниски доходи“, заяви един от бъдещите висшисти.

Връщане към списък