Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Председателят на КОНПИ участва в общото годишно събрание на мрежата КАРИН


Актуално - Новини

22.05.2013 | 00:00

Председателят на КОНПИ участва в общото годишно събрание на мрежата КАРИН

Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев участва във втората среща на Ръководната група на мрежата на службите за установяване на престъпни активи КАРИН (CARIN) и Общото годишно събрание (AGM) на мрежата КАРИН.  

Срещата се проведе в периода 14-17 май 2013 г. в гр. Дъблин, под председателството на Република Ирландия.

Домакин на този форум беше Ирландското бюро за престъпни активи, а темата на срещата: "Признаване и прилагане на алтернативни стратегии, насочени към облагите от престъпления".

На конференцията присъстваха специалисти и експерти в сферата на установяването на престъпни активи от всички страни-членки на Европейския съюз (ЕС), страни извън ЕС, представители на международни организации като Егмонт груп, Световната банка, Международния наказателен съд и др., както и делегати от Европол, Евроджъст и академични експерти.

Дискутирани бяха законодателни модели и практически казуси (сценарии), свързани с проследяване, обезпечение и конфискация/отнемане на престъпни активи. Делегатите, участващи в конференцията, бяха единодушни, че трябва да има хармонизация на националните законодателства на международно равнище и унифициране на законодателните модели. Това е необходимо, за да се изпълняват ефективно чуждестранни решения за налагане на обезпечителни мерки, както и решения за конфискация/отнемане, постановени от чуждестранни юрисдикции.               

Следващата среща, организирана за Ръководната група на мрежата под ирландско председателство, ще се проведе в периода 12-14 юни тази година отново в Дъблин, а заключителната среща за годината ще се състои в периода 09-11 октомври в седалището на Европол - гр. Хага, Нидерландия. Очаква се на тази среща председателството на Ръководната група на мрежата КАРИН да бъде предадено от Република Ирландия на колегите от Кралство Испания, които ще поемат официално председателството през следващата 2014 г.

Връщане към списък