Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев изнесе публична лекция в УНСС


Актуално - Новини

13.05.2014 | 00:00

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев изнесе публична лекция в УНСС

Georgiev-UNSS.png

Председателят на Комисията на отнемане на незаконнопридобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев изнесе лекция пред бъдещи юристи и икономисти от УНСС на тема „Отнемане на незаконно имущество: българският опит“.

 

Пред студентите Пламен Георгиев направи сравнение между българското законодателство и начина, по който материята е уредена в другите страни от ЕС и даде някои интересни примери от работата на инспекторите. От думите му стана ясно, че комисията започва натрупването на практика по новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконнопридобито имущество и към момента проверките срещу 15 лица са внесени в съда за обезпечение или тяхното внасяне предстои в най-скоро време. Председателят на комисията уточни, че дела за обезпечение и конфискация се завеждат само срещу онези от проверяваните лица, при които има разминаване между доходите и имуществото над 250 хил. лв.

 

От началото на годината КОНПИ е отнела имущество за около 1 млн. лв., обясни още Пламен Георгиев. Той припомни, че 88 дела за конфискация на стойност 68.5 млн. лв. са спрени в изчакване на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) след питане на омбудсмана на Република България дали по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност е необходима причинно-следствена връзка между извършеното престъпление и придобитото имущество. Председателят на КОНПИ изрази очакване в най-скоро време да започне преодоляване на забавянето по 68 от тези дела, след като ВКС излезе с тълкувателно решение, че висящите съдебни спорове могат да бъдат спрени само пред най-горна инстанция.

 

Студентите проявиха интерес към начина, по който проверяваните лица доказват доходи, включително и от хазартна дейност, съдбата на отнетото имущество и разликата между гражданската конфискацията по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконнопридобито имущество и конфискацията по реда на НК. Беше заявен и интерес към евентуален студентски стаж или бъдеща работа в комисията.

Връщане към списък