Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Пламен Георгиев: Отнетото имущество е за над 114 млн. лв.


Актуално - Новини

05.06.2018 | 00:00

Пламен Георгиев: Отнетото имущество е за над 114 млн. лв.

Антикорупционната комисия има внесени искове за над 3 милиарда лева по висящи производства и е отнела имущество досега за над 114 милиона. Това съобщи председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) г-н Пламен Георгиев по време на международната конференция на тема "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията" под патронажа на президента Румен Радев.

От думите на г-н Георгиев стана ясно, че от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) на 23 януари в комисията са постъпили над 200 сигнала за корупция, от които около 30 са приключени.

Председателят на комисията уточни, че законът изисква оповестяване на резултатите от проверки за конфликт на интереси, но не и на тези за корупция. Той припомни, че законодателят е решил да не се работи по анонимни сигнали и е предвидена пълна защита на лицето, подало сигнала.

Г-н Георгиев обърна внимание, че фокусът в дейността на КПКОНПИ е корупцията по високите етажи на властта. Същевременно много често гражданите възприемат антикорупционната комисия като „пощенска кутия“ за "съседски сигнали" от рода на "не работи, а кара скъпа кола и живее в собствено жилище". Такива се препредават на НАП или прокуратурата, ако има данни за престъпление, обясни той.

В изказването си г-н Пламен Георгиев отбеляза, че ако не получава обществена подкрепа, КПКОНПИ няма как да бъде ефективна, и подчерта, че корупцията е явление, с което трябва да се бори цялото общество. Корупцията няма да бъде преборена успешно, "ако седем милиона българи не застанат зад нас и не ни уведомяват кога и къде има", подчерта г-н Пламен Георгиев.

Пред форума своя опит в противодействието на корупцията споделиха експерти от България, Великобритания и Италия.

фото: Администрация на Президента

Връщане към списък