Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Пламен Георгиев: Ако има прозрачност, има възможност за обществен контрол


Актуално - Новини

25.05.2018 | 00:00

Пламен Георгиев: Ако има прозрачност, има възможност за обществен контрол

„Трябва да има ясни и строги правила, които да регламентират всяка ситуация. Колкото по-непрозрачни са процедурите, толкова по-вероятно е да има корупция.“ Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) г-н Пламен Георгиев в лекция пред випуск „Пенчо Славейков“ на Института за политика. По думите му, ако има прозрачност, има възможност за обществен контрол.

Пред участниците в програмата за политически лидери на Институт за политика г-н Георгиев изрази мнение, че сред представителите на бизнеса битува мнението, че корупцията излиза по-евтино, отколкото извървяването на цялата законова процедура. „Един вид, ако ти си платиш на някой служител, ще излезе по-евтино от всички необходими такси и регулации. Може би в началото е така, но се установява, че когато един бизнесмен се поддаде на корупция, служителите започват да поставят нови и нови изисквания и да създават пречки. Имат нови и нови идеи как да усложняват процедурата, за да могат да взимат повече пари. Така че, рано или късно, бизнесът започва да си пати от това. Просто държавните служители, които имат интерес да взимат нерегламентирани средства, имат доста богата фантазия и могат да измислят доста причини да получат тези пари“, аргументира се Георгиев.

„Наличието на затворени кръгове „наши хора“, особено в институциите, големи по числен състав, също благоприятства корупцията“, допълни председателят на КПКОНПИ. Той изброи няколко индикатора за нивото на корупцията сред които свободата на словото и печата и независимото правораздаване. „Една работеща съдебна система би коригирала всички тези дефекти или поне повечето и по-сериозни такива. Изключително важно е да има добро и независимо правораздаване. Това би регулирало всички други обществени отношения. За съжаление, тази система в България не се ползва с доверието на гражданите“, смята още председателят на КПКОНПИ.

„Липсата на морал и добро икономическо положение не са повод за оправдаване на корупцията. И 10 000 лв. заплата да взимаш, ако ти си податлив на корупция, вероятно пак ще вземеш подкуп. Но значително по-голям. Затова твърдя, че първо трябва да се промени мисленето, а стойността на заплатите не е гаранция“, каза Георгиев. Председателят на КПКОНПИ обобщи, че държавата е предприела позитивни стъпки, които да повишат доверието, че в България се взимат мерки за борба с корупцията.

Връщане към списък