Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Отнет от КОНПИ хотел стана пловдивско кметство


Актуално - Новини

10.07.2017 | 00:00

Отнет от КОНПИ хотел стана пловдивско кметство

vanko.jpg

Конфискуваният от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) хотел на рапъра Иван Главчев – Ванко 1 вече официално е кметство на пловдивския район „Източен“.

В ремонтирана сграда освен районната администрация е настанен центърът за управление на градската транспортна мрежа на Пловдив, както и гише за плащане на „Местни данъци и такси“ с достъп за трудноподвижни граждани.

През 2010 г. съдът окончателно разпореди 7-етажният хотел на фамилията на Иван Главчев да бъде отнет в полза на държавата по искане на КОНПИ. Искането за отнемане в полза на държавата беше внесено в съда, след като Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов бяха осъдени за склоняване към проституция и трафик на хора.

Решението за отнемане на имуществото бе потвърдено последователно от Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд, след като семейството на рапъра не успя да докаже, че има доходи от продажбата на животни и селскостопанска продукция. Не бяха приети и показанията на бабата на рапъра, че е спечелила 25 000 лв. от продажба на гоблени, с което е финансирала един от автомобилите на Иван Главчев.

 Магистратите отхвърлиха и твърдението, че хотелът е финансиран с банков заем от 400 000 лева, който е погасен предсрочно през 2003 г.

Според оценка на инспекторите на КОНПИ, за проверявания период от 1981 до 2006 г. семейство Главчеви са реализирали доходи в размери на 155 905 лева, разходите им в домакинството, както и за 98 задгранични пътувания, са на обща стойност 1 165 136 лв.

След конфискацията имотът беше обявен за публична продан от НАП срещу 2.7 млн. лв., но процедурата беше прекратена след писмо от община Пловдив, която поиска да получи имота.

Връщане към списък