Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ спечели на първа инстанция две дела за близо 1 млн. лв.


Актуално - Новини

31.01.2017 | 00:00

КОНПИ спечели на първа инстанция две дела за близо 1 млн. лв.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция две дела за отнемане на имущество на обща стойност от близо 1 млн. лв.

С решение на първоинстанционния Ямболски окръжен съд от Иван Гаванозов се отнема собственост за 685 317 лв. Това включва идеални части от книжарница в Ямбол, идеални части от стопански постройки на територията на общ. Тунджа, лек автомобил, както и суми от продажба на имущество, вноски в капитала на дружество и по банкови сметки. Съдът е постановил отнемане и на намерената в дома и иззета във връзка с наказателното производство срещу Гаванозов парична сума.

Процедурата срещу Гаванозов е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. През 2013 г. той бе арестуван в офиса си по време на специализирана акция под кодовото название „Сладки“ при опит да изгори документи с невярно съдържание, свързани с търговската си дейност и бе обвинен за ръководене на престъпна група за ДДС измами. Според обвинението, схемата е включвала внос на рафинирана захар от Чехия в България и последващ фиктивен износ към Румъния.

С решение на първоинстанционния Видински окръжен съд от Дамян Дамянов се отнема имущество на обща стойност 313 900 лв. Това включва лек автомобил и суми, получени като застрахователни премии за откраднат автомобил, внасяни по банкови сметки или от трети лица. Процедурата срещу Дамянов е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Той има присъда за неплащане на данъци в особено големи размери.

Връщане към списък