Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ отне имущество за над 200 000 лв. от осъден за незаконно оръжие


Актуално - Новини

20.01.2015 | 00:00

КОНПИ отне имущество за над 200 000 лв. от осъден за незаконно оръжие

IMG_0138.jpg

Върховният касационен съд (ВКС) уважи иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на стойност 221 569 лв. на осъден за незаконно притежание на оръжие. Процедурата срещу русенеца Венцислав Стоянов е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД).

Това е един от малкото случаи, в които ВКС уважава иск на КОНПИ, започнал въз основа на присъда за незаконно оръжие. С решението от Стоянов и семейството му се отнемат 5 гаража и снек-бар на територията на Русе, както и няколко автомобила. Венцислав Стоянов има влязла в сила присъда за това, че през 2003 г. е притежавал незаконно оръжие. Той има и втора присъда за контрабанда на цигари в големи количества в периода 2005-2006 г.

Междувременно с друго решение на ВКС от Петър Ченков и семейството му се отнема имущество на обща стойност 279 790 лв. То включва вилно място на територията на Варна, както и суми от продажбата на недвижими имоти, автомобили, дружествени дялове и налични средства по банкови сметки. Петър Ченков има влязла в сила присъда за това, че през 2003 г. е участвал в престъпна група за фалшифициране на пари, пътнически чекове и документи в страната и чужбина. Процедурата срещу него също е по реда на отменения ЗОПДИППД.

Връщане към списък