Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ беше домакин на работна среща с дипломати


Актуално - Новини

05.06.2014 | 00:00

КОНПИ беше домакин на работна среща с дипломати

sreshta 05.06.14.png

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) беше домакин на работна среща с посланиците на Австрия, Великобритания, Ирландия, Финландия и Холандия, както и с представители на мисиите на Белгия, Германия, Гърция, Европейската комисия, Норвегия, САЩ и Франция.

 

Пред гостите председателят на КОНПИ Пламен Георгиев представи работата на комисията и въвеждането на система за случайно разпределение на преписките, както и взаимодействието й с други органи на съдебната и изпълнителната власт като Прокуратурата, Агенция „Митници“ и данъчната администрация.

 

Бяха обсъдени идеите на експерти в КОНПИ за бъдещи законови промени с уточнението, че към тях ще се подходи на следващ етап, когато вече има натрупана съдебна практика по прилагането на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

 

По време на срещата беше споделено убеждението, че гражданската конфискация предотвратява евентуалното инвестиране в престъпна дейност на средствата без законен произход. Успешното й прилагане в области, в които гражданите нямат усещането за достатъчна справедливост, е отчетлив знак към обществото, че лицата с криминално поведение получават заслуженото за действията си. В хода на разговора беше подчертано, че държавите в Европа трябва да се подкрепят в борбата с организираната престъпност, която често има трансграничен характер.

 

Дипломатите отчетоха колко е важно да продължи напредъкът в работата на КОНПИ, като бяха припомнени резервите на някои народни представители към прилагането на закона, изразени по време на неговото приемане от парламента. Точно затова, както и за да се разсеят евентуални съмнения в обществото, че дейността на комисията може да излезе извън рамките на закона, нейната работа трябва да бъде популяризирана.

 

Дипломатите изразиха удовлетворение от констатациите в анализа на КОНПИ в годишния й доклад за 2013 г.

Връщане към списък