Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Държавата отнема незаконно придобито имущество от Йордан Тонов


Актуално - Новини

23.10.2012 | 00:00

Държавата отнема незаконно придобито имущество от Йордан Тонов

С определение от 09.10.2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отнемането на незаконно придобито имущество от Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча.

Имуществото е на стойност 1 267 793 лв. и е отнетото в полза на държаватапо искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД). Част от него са: магазин и двуетажна жилищна сграда в гр.Враца, лек автомобил марка “АУДИ” модел “А6” влекач марка “ВОЛВО” и още няколко товарни автомобила дворно място едноетажна сграда и над 30 поземлени имота в област Враца суми от продажби на автомобили и недвижими имоти, както и суми от дружествени дялове.

Йордан Тонов има влязла в сила присъда за извършено престъпление по чл. 214, ал.1 от Наказателния кодекс (изнудване), а в началото на този месец беше задържан при проведена специализирана полицейска операция срещу разпространението на неистински парични знаци.

От месец юли до момента по искане на Комисията с решение на ВКС е отнето имущество от още осем лица, осъдени за различни престъпления като: контрабанда, изнудване, участие в организирана престъпна група, незаконно притежание на оръжие и др.   Това са: Антоан Подмолов, Любомир Зафиров, Любомир Пачовски, Симеон Симеонов, Марин Христов, Евелин Евтимов, Илиян Илиев и Диян Гайтанов. Конфискувани са автомобили, апартаменти, части от сгради, суми от продажби и наличности по банкови сметки, дружествени дялове и др. на   обща стойност над 1  414  000 лв. Повече информация за конкретните суми е публикувана на интернет страницата на КУИППД в раздел „Решения 2012“.

От началото на годината в полза на държавата е отнето имущество, придобито от престъпна дейност, за 11 233 509 лв., което е приблизително два пъти повече спрямо същият период на миналата година.

Връщане към списък