Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Държавата отнема незаконно придобито имущество на стойност 1 797 835 лева


Актуално - Новини

05.10.2012 | 00:00

Държавата отнема незаконно придобито имущество на стойност 1 797 835 лева

С решение от 01.10.2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отнемането на незаконно придобито имущество от Валери Тодоров и съпругата му Вера Тодорова от гр. Враца.

Делото за отнемане е образувано през 2007 г. по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД). Спечелено е от Комисията на всички инстанции, а решението на ВКС за отнемане е влязло в сила от 03.01.2012 г. Впоследствие осъдените са внесли молба за отмяна на решенията на съда от предишни инстанции, която ВКС оставя без уважение.

Отнетото имущество в полза на държавата е на стойност 1  797  835 лв. и включва: десет недвижими имота – магазини в центъра на гр. Враца, парцели, снекбар в хотелски комплекс „Хемус” и др., суми от продажби на недвижими имоти и моторни превозни средства, налични средства в банки, суми от наеми и от продажби на дялове в търговски дружества.

Тодоров има влязла в сила присъда за извършено престъпление по чл. 214, ал.2 във вр. ал.1 от Наказателния кодекс (изнудване).

В резултат от работата само на териториалната дирекция на КУИППД във Видин от началото на годината в полза на държавата е отнето имущество от четири лица, като общата му сума възлиза на 2  636  872 лв.Освен Валери Тодоров, това са: Марин Христов – осъден за изнудване, Кирил Цветков – с присъда за незаконно притежание на оръжие и Чавдар Цеков - осъден за укриване на данъци в особено големи размери.

Връщане към списък